Quantcast
Channel: Uutisia – Kaasujalka
Viewing all 612 articles
Browse latest View live

Kia Ceediin tarjolle kaksi uutta kevythybridiä

$
0
0

Kia Ceedin voimalinjatarjonta laajenee kahdella uudella bensiinikevythybridillä sekä täysin uudella 1,5 T-GDi -bensiiniturbomoottorilla (160 hv).

Uudet voimanlähteet vahvistavat Ceedin sähköisten mallien valikoimaa entisestään. Uusien bensiinikevythybridien rinnalla Ceedistä on tarjolla jo aiemmin esitellyt dieselkevythybridit sekä ladattavat hybridiversiot XCeedistä ja Ceed Sportswagonista.

Ceed malliston uudet kevythybridit ovat 1,0 T-GDI 120 hv Mild-Hybrid ja 1,5 T-GDI 160 hv Mild-Hybrid. Näiden rinnalla mallistoon on tullut myös uusi 1,5 T-GDI 160 hv -bensiiniturbomoottori, joka korvaa mallistossa aikaisemmin olleen 1,4 T-GDi 140 hv. Uusi moottori tarjoaa aiempaa enemmän suorituskykyä, pienempää kulutusta sekä alhaisempia CO2-päästöjä. Ceedin uudet bensiinikevythybridit ovat saatavana kaikkiin neljään Ceedin korimalliin, jotka ovat: Ceed 5D, Sportswagon, XCeed ja ProCeed.

Ceedin bensiinikevythybridien hinnat alkavat 23 531 eurosta. Hinnat alkaen mallina on automaattivaihteinen Ceed 5D 1,0 T-GDI 120 hv Mild-Hybrid LX DCT7, johon on tullut mallivuosimuutoksen mukana myös uusia vakiovarusteita.

Ceedin uuden 1,5-litraisen bensiiniturbomoottorin hinnat alkavat 24 057 eurosta.

 
Source: Kaasujalka

The post Kia Ceediin tarjolle kaksi uutta kevythybridiä appeared first on Kaasujalka.


Juho Hänninen odotetusti nopein Arctic Lapland Rallyssa

$
0
0

Kuva: Taneli Niinimäki/AKK

Ralli SM-kauden 2021 avauskilpailu, 56. Arctic Lapland Rally ajettiin maaliin tänään lauantaina 16.1. Kilpailua hallitsi odotetusti Toyotan WRC-tallin testikuljettajana toimiva Juho Hänninen, joka ajoi samalla tallille rengastestiä tulevaa Suomen MM-talvirallia varten. 

SM1-luokassa tutut nimet komeilivat tulostaululla kilpailun päätyttyä. Rallin voittoon ajoi hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa, joka teki tasaisen varmaa työtä läpi kilpailun ja pääsi lopuksi nostelemaan himoittuja poronsarvia.

– Varman päälle ajeltiin viimeinen erikoiskoe, että saatiin maksimipisteet kotiin. Kausi on tietysti vasta alussa mutta kyllä nämä pisteet yleensä kantaa pitkälle, Asunmaa kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Luokan kolmen parhaimmiston täydensivät toiseksi ajanut Tunturirallin historian menestynein kuljettaja Juha Salo ja kolmanneksi viime hetkillä taipunut Emil Lindholm, joka toi täksi kaudeksi uudet intialaiset MRF-merkkiset rallirenkaat SM-ralliteille.

Kilpailun nopein kuljettaja oli luokassa 6 ajanut Toyotan Yaris WRC:tä käskyttänyt Juho Hänninen, joka testasi MM-sarjan Pirellin uutta talvinastarengasta tulevaa Arctic Rally Finlandia varten.

– Ihan hyvin meni, aika paljon nähtiin asioita, kun on uusi rengas. Nyt ollaan kuitenkin tosi paljon viisaampia tulevaa MM-rallia varten. Erittäin hyvä, että päästiin tulemaan tänne, Hänninen kertasi.

Luokan toiseksi sijoittui Oliver Solberg, joka ajoi ensimmäistä kilpailuaan Hyundain R5-autolla. Vertailussa SM1-luokassa tavallisesti ajaviin R5-autoihin, olisi Solbergin suoritus riittänyt luokan toiselle sijalle Teemu Asunmaan jälkeen. Eroa kaksikon välille jäi vaivaiset 0,9 sekuntia.

– Tiet olivat hienoja ja on upeaa että täällä ajetaan MM-rallia. Odotan innolla sitä kilpailua, Solberg kertoi tuttuun iloiseen tyyliinsä viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Kolmanteen Tunturiralliinsa osallistunut Valtteri Bottas oli kolmas vanhemmalla Citroenin DS3 WRC-autolla, ennen WRC-Fiestalla ajanutta Kimmo Kurkelaa.

– Hyvä fiilis, hienoa että päästiin maaliin. Tapahtumaa kyllä riitti tänäänkin. Tosi siistiä oli kuitenkin, Bottas hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Kinnunen hallitsi SM2-luokkaa – Hallia suvereeni SM3-luokassa 

Viime vuoden SM2-luokan hopeamitalisti Jaro Kinnunen sai balsamia viime vuoden Tunturin haavoihin ja kuittasi luokan ykköstilan.

– Olen todella tyytyväinen suoritukseeni, ajettiin järkevästi ja osattiin myös rauhoittaa tilannetta, kun se sitä vaati. Tunturin pisteet ovat aina tärkeitä, mutta ei saa antaa seuraavissakaan yhtään siimaa.

Kristian Kiviniemi ajoi luokan toiseksi ja kolmanneksi sijoittui viime vuonna luokan Suomen mestariksi kruunattu Ville Hautamäki.

SM3-luokassa Tuukka Hallia ajoi tasaisen varmasti ja hallitsi tilannetta kilpailun loppuun saakka. Henri Hokkala ja Roope Korhonen täydensivät luokan podiumin.

SM4-luokassa nuoret kyvyt olivat vedossa. Ykköseksi ajoi Oskari Heikkinen, 20, joka taisteli Konsta Saarisen, 16, kanssa kilpailun toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle saakka. Kolmanneksi sijoittui Valtteri Koski, 17.

– No perhana, aika hyvältä tuntuu! Pikkuisen meinasi auto hyytyä lopussa, mutta niin paljon tultiin viimeinen erikoiskoe kuin päästiin. Aika mahtavat fiilikset, luokan voittanut Heikkinen fiilisteli maalissa.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa, jossa mukana ovat myös Nuorten SM- ja Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan kuljettajat.

Arctic Lapland Rallyn tulokset 

Luokka 6

1. Juho Hänninen 1:43:27,4

2. Oliver Solberg +2:30,1

3. Valtteri Bottas +3:48,3

SM1-luokka

1. Teemu Asunmaa 1:45:56,6

2. Juha Salo +22,0

3. Emil Lindholm +34,0

SM2-luokka

1. Jaro Kinnunen 1:51:50,9

2. Kristian Kiviniemi +1:04,1

3. Ville Hautamäki +2:52,0

SM3-luokka

1. Tuukka Hallia 2:00:10,2

2. Henri Hokkala +1:20,3

3. Roope Korhonen 1:37,6

SM4-luokka

1. Oskari Heikkinen 2:11:56,5

2. Konsta Saarinen +1:03,9

3. Valtteri Koski +4:29,7

Katso kaikki tulokset »

Ralli SM -sarjan pisteet 

SM1-luokka

1. Teemu Asunmaa 34,0p

2. Juha Salo 25,0p

3. Emil Lindholm 20,0p

SM2-luokka

1. Jaro Kinnunen 34,0p

2. Kristian Kiviniemi 25,0p

3. Ville Hautamäki 20,0p

SM3-luokka

1. Tuukka Hallia 34,0p

2. Henri Hokkala 25,0p

3. Roope Korhonen 20,0p

SM4-luokka

1. Oskari Heikkinen 34,0p

2. Konsta Saarinen 25,0

3. Valtteri Koski 20,0p

Tiimit

1. Porvoon Autopalvelu 58,0p

2. TGS ASV Team 38,0p

3. Printsport 34,0p

Katso kaikki Ralli SM -sarjan pisteet »

 
Source: Kaasujalka

The post Juho Hänninen odotetusti nopein Arctic Lapland Rallyssa appeared first on Kaasujalka.

Muista suojata auton maalipinta talvelta

$
0
0

Suomen vaihtelevat, ajoittain jopa ankarat, talvikelit vahingoittavat myös auton maalipintaa. Siksi onkin tärkeää suojata pintaa lumelta, jäältä, tiesuolalta ja kuralta joko vahaamalla tai pinnoittamalla.

Olit sitten kumman tahansa menetelmän kannattaja, myös suojan ylläpito vaatii omat tuotteensa. Näillä helppokäyttöisillä SONAX-tuotteilla saat suojan kestämään moitteettomana koko talven yli!

SONAX XTREME Spray & Seal kestopinnoitteen ylläpitoon

Pinnoitteen ylläpito on suorastaan lastenleikkiä, kun otat avuksesi superkätevän SONAX XTREME Spray & Seal -pinnoitteen. Spray & Seal on äärimmäisen nopea ja helppokäyttöinen “sumuta ja huuhtele” -pinnoite, joka levitetään pesun jälkeen suoraan märälle maalipinnalle. Sitten vain huuhdellaan runsaalla vedellä ja pyyhitään loput vesipisarat kuivausliinalla – muuta ei vaadita.

Tuotteen vaikutuksen huomaa välittömästi huuhtelun yhteydessä: pinta hylkii tehokkaasti vettä ja viimeiset vesipisarat jäävät helmeilemään kauniisti maalipinnalle. Tämä pinnoite sopii kaikkein laiskimmillekin autonhoitajille – käsittely vie kirjaimellisesti vain hetken!

Vahauksen ylläpito onnistuu SONAX Carnauba SprayWax -pikavahalla

Yksi tunnetuimmista autonhoitotuotteissa käytetyistä luonnonvahoista on brasialaisista carnaubapalmuista saatava carnaubavaha. Carnauba antaa maalipinnalle erityisen kauniin kiillon, sileän pinnan ja loistavan vedenhylkimisominaisuuden.

Loistava tuote auton vahapinnan ylläpitoon onkin helppotöinen SONAX Carnauba SprayWax -pikavaha, joka sisältää aitoa carnaubavahaa. Pikavahan käyttö on todella helppoa: suihkuta suotaan pestylle, kostealle maalipinnalle ja kuivaa – valmista tuli! SONAX Carnauba SprayWax tarjoaa maalipinnalle loistavan kiillon ja erinomaisen suojan likaa vastaan. Miellyttävä Pina Coladan tuoksu!

 
Source: Kaasujalka

The post Muista suojata auton maalipinta talvelta appeared first on Kaasujalka.

Skoda, Volvo ja VW loistivat vuoden 2020 leasingautovalinnoissa

$
0
0

Skoda Octavia pysyi vuonna 2020 autoleasingyhtiö LeasePlanin tilattujen työsuhdeautojen listan kärjessä. Ladattavat hybridit kirivät käyttövoimissa ja ohittivat vuoden 2021 alussa dieselit.

LeasePlanin vuoden 2020 tilatuimmat työsuhdeautot olivat Skoda Octavia, Skoda Superb ja Volvo V60. Ford Kuga, Toyota Yaris ja Mercedes-Benzin A-sarja nousivat kärkikymmenikköön, ja BMW:n 5-sarja putosi sieltä.

”Malliston ladattavien mallien vaihtoehtojen määrä vaikuttaa auton valintaan. Suosituimpien autojen lista voi muuttua totuttua nopeammin, mikäli markkinoille tulee kiinnostava uutuus”, LeasePlanin kaupallinen johtaja Karri Andersson analysoi.

Hybridien vuosi

Käyttövoimissa diesel piti vuonna 2020 edelleen piikkipaikkansa. Sähkö ja kaasu nousivat yhteenlaskettuina bensiinin kantaan.

”Vuoden 2021 alussa ladattavat mallit ovat nousseet kärkipaikalle ohi dieseleiden”, Andersson kertoo.

Täyssähköautojen ja hybridimallien yhteenlaskettu osuus nousi tilatuista autoista viime vuonna 26,3 prosenttiin edellisvuoden 22,3 prosentista.”Muutos heijastaa selkeästi asiakasyritystemme halua vaikuttaa autovalinnoillaan hiilidioksidipäästöjen laskemiseen”, Andersson sanoo.

 
Source: Kaasujalka

The post Skoda, Volvo ja VW loistivat vuoden 2020 leasingautovalinnoissa appeared first on Kaasujalka.

Kaasujalka kausi 7 jakso 8

$
0
0

Tässä jaksossa esillä musiikkimiehiä, sillä Aaron alias Juha Leppänen esittelee ’59 Cadillacin ja Voice of Finlandistakin tuttu Christian Casagrande kurvailee taitoajoradalla.

 
Source: Kaasujalka

The post Kaasujalka kausi 7 jakso 8 appeared first on Kaasujalka.

Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa

$
0
0

Audin täyssähköautomallisto laajenee tänä vuonna vauhdilla kompaktin Audi Q4 e-tron SUV:n ja urheilullisen Audi e-tron GT:n tullessa markkinoille. Audi tarjoaa nyt mahdollisuuden ennakkovarata molempia täyssähköisiä malleja – samankaltaisesti kuin ensimmäisen Audin täyssähköauton Audi e-tronin saavuttua Suomeen.

Nyt asiakkailla on siis mahdollisuus ennakkovarata oma autonsa Suomessa. Ennakkovaraus on täysin maksuton, eikä se ole myöskään sitova, vaan sen voi perua halutessaan milloin tahansa. Tekemällä ennakkovarauksen nettilomakkeella saa asiakas mahdollisuuden tilata uuden Audi Q4 e-tron tai Audi e-tron GT -täyssähköauton ensimmäisten joukossa, kun varsinainen ennakkomyynti alkaa.

Audi e-tron GT -mallin ennakkomyynti aloitetaan vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin aikana ja Audi Q4 e-tron -mallin ennakkomyynti alkaa kevään aikana. Molempien mallien ensimmäiset asiakastoimitukset ajoittuvat loppukesään. Audi Q4 e-tron valmistetaan Zwickaun tehtaalla ja Audi e-tron GT puolestaan Audin Böllinger Höfen tehtaalla Neckarsulmissa.

Audin uusien täyssähköautomallien myynnin alkaessa asiakkaan valitsema jälleenmyyjä on asiakkaaseen yhteydessä, jolloin asiakas päättää minkä Audi-jälleenmyyjän kanssa haluaa ostosopimuksen suhteen edetä. Sen jälkeen ennakkovaraajilla on 2 viikkoa aikaa tehdä tilaussopimus ennen kuin muidenkin asiakkaiden tilauksia aletaan syöttämään tilausjärjestelmään. Autojen tuotantomäärä on rajattu, joten ennakkovaraajat varmistavat saavansa auton ensimmäisten joukossa Suomessa, ja toimitusaika on näin mahdollisimman lyhyt.

Täyssähköisten Audi Q4 e-tron ja Audi e-tron GT -konseptiautojen ennakkovaraukseen ja ominaisuuksiin on mahdollisuus tutustua myös oheisten linkkien kautta:

Audi Q4 e-tron: https://www.audi.fi/fi/web/fi/models/tron/q4-e-tron-ennakkovaraus.html

Audi e-tron GT: https://www.audi.fi/fi/web/fi/models/tron/e-tron-gt-ennakkovaraus.html

Kompakti Audi Q4 e-tron -konseptiauto

Audi tuo tänä vuonna markkinoille sekä Audi Q4 e-tron että Q4 Sportback e-tron -täyssähköautot. Teknisestä näkökulmasta katsottuna ne ovat identtiset mutta autojen muotoa katsottaessa, molemmilla on omat tunnusomaiset piirteensä. Audin ensimmäinen kompaktin kokoluokan SUV-malli Audi Q4 e-tron ensiesitellään keväällä ja ensimmäiset autot saapuvat Suomeen kesällä 2021. Tuotelinjan toinen malli SUV-Coupé, Audi Q4 Sportback e-tron, tulee myyntiin vuoden toisella vuosipuoliskolla ja saapuu Suomeen loppuvuodesta 2021.

Audi Q4 -täyssähköautomallien mitat ovat lähes identtiset: leveys 4,60 metriä ja korkeus 1,60 metriä – Sportback-versio on yhden senttimetrin pidempi ja matalampi. Molempien mallien leveys on 1,90 metriä ja akseliväli 2,77 metriä.

Molemmissa malleissa kaksi sähkömoottoria tuottavat 225 kW:n kokonaistehon. Audille tyypilliseen tapaan quattro-neliveto jakaa voimaa pyörille. Erinomaisen quattro-nelivetojärjestelmän vuoksi molemmat Audi Q4-mallit kiihtyvät 0–100 km/h vain 6,3 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu 180 km/h. Iso 82 kWh:n akku on sijoitettu lattian alle akseleiden väliin. Nelivetoisissa Audi Q4 – malleissa toimintamatka on yli 450 km, joka asettaa luokkaansa uudet standardit (WLTP). Takavetoiset malliversiot tarjoavat toimintamatkaa jopa yli 500 km (WLTP).

Audi Q4 Sportback e-tron -konseptiauton teknologia perustuu MEB- alustarakenteeseen ja se tarjoaa laajan valikoiman eri vetotapoja ja tehotasoja. Audi Q4 Sportback e-tron quattro -konseptiauto on täyssähköauton urheilullinen versio. Sekä etu- että taka-akselilla on sähkömoottori. Akseleiden välillä ei ole mekaanista yhteyttä. Sen sijaan sähköinen voimanjako pitää huolen siitä, että vääntö jakautuu optimaalisesti sinne missä sitä tarvitaan, ja tekee sen vain sekunnin murto-osissa.

Taka-akselin sähkömoottorin teho on 150 kW ja se tuottaa vääntöä 310 Nm; edessä olevan sähkömoottorin teho on 75 kW ja vääntö 150 Nm. Kokonaistehon ollessa 225 kW. Akkua voi ladata enimmillään 125 kW:n teholla. Auton voi ladata tyhjästä 80 % varaukseen noin 30 minuutissa. Korkeajänniteakku on sijoitettu optimaalisesti auton mittasuhteet huomioon ottaen, ja se sijaitsee akselien välissä matkustamon alla. Akku painaa 510 kg.

Alhaisesta ilmanvastuksesta (0,26 Cd) hienostuneeseen jarrutusenergian talteenottoon, Audi Q4 Sportback e-tron käyttää jokaisen mahdollisuuden optimoidakseen toimintamatkaa. Sähkömoottorien ja akun yhdistetty lämmönhallinta, sekä lämpöpumppu myötävaikuttavat myös toimintamatkaan.

Urheilullinen Audi e-tron GT –konseptiauto

Uusi täyssähköinen GT-malli seuraa Audi e-tronin ja Audi e-tron Sportbackin jalanjäljissä. Urheilullinen Audi e-tron GT ensiesitellään helmikuussa 2021 ja Suomeen Audi e-tron GT saapuu kesällä 2021.

Matala, leveä ja pitkä akseliväli – klassisen Gran Turismon mittasuhteet. Audi e-tron GT -konseptiautossa nämä merkitsevät 4,96 metrin pituutta, 1,96 metrin leveyttä ja 1,38 metrin korkeutta. Neliovisen coupé-mallin kevytrakenneteknologiaa hyödyntävässä korissa on yhdistetty erilaisia materiaaleja. Katto-osa on esimerkiksi valmistettu hiilikuidusta sekä alumiinista ja sen tukielementit ovat erikoislujaa terästä.

Audi e-tron GT -konseptin sisätilat tarjoavat suuren annoksen jokapäiväistä käytettävyyttä sekä erinomaisen laatuvaikutelman. Keskikonsoli ja suuri kosketusnäyttö sekä oven ja mittariston kehysten muodostamat linjat kehystävät kuljettajan työpisteen, johon ergonomisesti sijoitetut hallintalaitteet ja infotainment-järjestelmä liittävät ajajan. Kuljettaja voi valita näyttöihin erilaisia näkymiä, mukaan lukien virtuaaliset mittarinäytöt, helppolukuiset navigointikartat jäljellä olevan toimintamatkan tiedoilla sekä erilaiset infotainment-järjestelmän valikot. Toimintoja ohjataan kosketuspalautteella varustetulla kosketusnäytöllä.

Sähköauton rakenteen ja kompaktien sähkömoottoreiden ansiosta Audi e-tron GT -konseptiautossa on kaksi tavaratilaa. Suuri takatavaratila tarjoaa jopa 450 litraa matkatavarakapasiteettia. Konepellin alta löytyy vielä 100 litraa lisää tilaa.

Audi e-tron GT -konseptiauton 434 kW:n (590 hv) järjestelmäteho on vaikuttava todiste täyssähköauton potentiaalista. Erilliset sähkömoottorit on asennettu etu- ja taka-akseleille. Ne välittävät moottoreiden voiman maantiehen kaikkien neljän vetävän pyörän kautta – luonnollisesti Audi e-tron GT -konseptiauto on aito quattro. Sähköinen quattro-neliveto on erittäin tarkka, koska akseleiden välillä ei ole mekaanista yhteyttä. Elektroninen ohjausjärjestelmä koordinoi vetoa sekä etu- ja taka-akseleiden että oikean- ja vasemmanpuoleisen pyörän välillä.

Auton sarjatuotantoversio tullee kiihtymään 0–100 km/h noin 3,5 sekunnissa ja 200 km/h hieman yli 12 sekunnissa. Huippunopeus on rajoitettu 240 km/h maksimaalisen toimintamatkan saavuttamiseksi. Ominaisuus, johon kilpailijat eivät pysty, on voimalinjan koko kiihtyvyyspotentiaalin hyödyntäminen lukuisia kertoja peräkkäin. Siinä missä muissa autoissa kuumeneminen johtaisi ylikuormitukseen, Audi e-tron GT -konseptiauto pystyy hyödyntämään hienostuneen jäähdytysjärjestelmänsä ansiosta akuston ja molempien moottoreiden täyden kapasiteetin.

Konseptiauton toimintamatka on uuden WLTP-standardin mukaisesti yli 400 kilometriä. Tarvittava käyttöenergia saadaan lattian alle sijoitetusta yli 90 kWh:n litium-ioniakusta, joka litteän muotoilunsa ansiosta ulottuu etuakselilta taka-akselille. Nelipyöräohjauksen ansiosta auto on täydellinen yhdistelmä urheiluautomaista ketteryyttä ja erinomaista suuntavakautta. Jarrutusenergian talteenottojärjestelmä lisää Audin täyssähköautojen toimintamatkaa jopa 30 prosenttia. Rekuperaatiojärjestelmä sisältää kaksi sähkömoottoria ja sähköhydraulisesti integroidun jarrujen ohjausjärjestelmän. Järjestelmä yhdistää erilaisia talteenottotiloja: manuaalinen rullausrekuperaatio ohjauspyörän vaihteenvalitsimista, automaattinen rullausrekuperaatio ennakoivan taloudellisuusavustimen avulla ja jarrutusrekuperaatio pehmeällä siirtymällä sähköisen ja hydraulisen hidastuksen välillä.

Aina 0,3 g:n hidastuvuuteen saakka Audi e-tron GT -konseptiauto jarruttaa vain sähkömoottoreilla. Tämä kattaa yli 90 prosenttia kaikista hidastuksista. Akkua ladataan käytännössä siis kaikissa normaaleissa jarrutustilanteissa. Pyörien jarruja tarvitaan vain silloin, kun kuljettaja hidastaa yli 0,3 g:n voimalla jarrupoljinta käyttäen. Audi e-tron GT -konseptiautossa käytetään huipputason keraamisia jarrulevyjä, jotka toimivat myös toistuvissa rajuissa jarrutuksissa jarrutustehon kärsimättä.

Audi e-tron GT -konseptiauton akku voidaan ladata useammalla eri tavalla: auton etuosassa vasemmalla sijaitsevan kannen alle kiinnitettävällä kaapelilla tai langattomalla Audi Wireless Charging -järjestelmällä, jossa on kiinteästi pysäköintipaikan alle asennettu latauslevy. Langattoman latauksen vaihtuva magneettikenttä muodostaa auton pohjaan integroituun sekundäärikäämiin jännitteen ilman kosketusta. 11 kW:n latauksella Audi e-tron GT -konseptiauton akku voidaan ladata täyteen mukavasti yön aikana.

Latauskaapelilla lataaminen on huomattavasti nopeampaa, sillä neliovinen coupé on varustettu 800 voltin järjestelmällä. Tämä lyhentää latausaikaa merkittävästi verrattuna nykyisiin käytössä oleviin järjestelmiin. Akun lataus 80 prosenttiin sen kapasiteetista kestää noin 20 minuuttia tarjoten jälleen yli 320 km toimintamatkaa (WLTP). Audi e-tron GT -konseptiautoa voidaan ladata myös latauspisteissä alhaisemmilla jännitteillä, joten käytettävissä on koko tavallinen latausverkosto.

Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n tekniset tiedot koskevat konseptiautoja ja sarjatuotantoautojen lopulliset tiedot vahvistetaan ensiesittelyjen yhteydessä.

 
Source: Kaasujalka

The post Audi Q4 e-tronin ja Audi e-tron GT:n ennakkovaraus alkoi Suomessa appeared first on Kaasujalka.

Koeajo Mercedes-Benz GLB – Hintaansa arvokkaamman näköinen

$
0
0

Uusi GLB kulkee ulkoisen muotoilun suhteen hivenen vastavirtaan kuin muut automallit ja on siten kiva piristys markkinoilla.

Mercedes-Benzin uusin malli kantaa nimeä GLB ja omaa pitkälti saman rakenteen kuin muut etuvetoiset mallit. Kooltaan tämä asettuu uudistuneen GLA:n ja Suomessakin valmistettavan GLC:n väliin. Muotoilultaan tässä on vivahteita Jeepin kulmikkaista malleista ja etäisesti muistuttaa myös mallistosta jo poistunutta GLK:ta. Siinä suhteessa tämä uutukainen on kiva piristys.

GLB:n mallistossa on tutut moottorivaihtoehdot, mutta tämä on saatavana 136-hevosvoimaisella bensakoneella ja 116-heppaisella dieselversiolla, jotka uupuvat GLA:n mallistosta. GLA:n tavoin GLB on saatavana myös 306-hevosvoimaisena AMG35-mallina, eikä ladattavaa hybridiä ole tässäkään vielä tarjolla.

Koeajettu auto on samalla voimalinjalla kuin tässä samassa numerossa koeajossa oleva GLA, joten ajettavuus ja kulkupuoli on lähes identtinen. Vähän kantikas muotoilu ja suurempi massa tekee sen, että menovettä kuluu GLA:ta pikkuisen enemmän. Meidän koeajossa dieseliä kului 6.9 litraa satasella, joka on kuitenkin varsin kohtuullinen lukema.

Hivenen kantikas muotoilu antaa autosta selkeästi arvokkaamman vaikutelman ja onkin kooltaan yllättävän iso.

Takamatkustajilla on hulppeasti jalkatilaa ja tässä menopelissä pitkälle miehelle on myös pääntilaakin riittävästi. Tavaratila on varsin kookas, sillä vetoisuutta riittää 570 litraa ja on muodoltaan mukavan selkeä. Takamatkustajien penkkiriviä voi liikuttaa 14 senttiä ja mahdollistaa näin joko isomman tavaratilan tai paremmat jalkatilat matkustajille.

Sekä tässä GLB:ssä että GLA:ssa on pitkälti samat miinukset ja kehumiset. Molemmissa dieselmoottorin käyntiääni on vähän turhan karkea ja multimedialaitteen hipaisualustan käytettävyys ajon aikana on vähän haasteellista. Kokonaisuutena varsin kiva auto, jonka kanssa arki sujuu mutkattomasti, mutta mitään ylenpalttisia huraa-huutojakaan ei kuulu.

Mercedes-Benz GLB200d A Business
Hinta alk: 46411€
Koeajoauton hinta varusteineen: 56929€
Moottori: 1950cm3
Teho: 150hv/ 3400-4400 kierr/min
Vääntö: 320Nm / 1400-3200 kierr/min
Paino: 1680kg
Tavaratila: 570l
Pit.lev.kork.aks.väli: 4634, 1834, 1659, 2829
Kiihtyvyys 0-100km/h: 9.0s
Huippunopeus: 204km/h
Kulutus (valm.ilm): 5.6l
Päästöt: 146g/km
Koeajon kulutus: 6.9l

Plussat
Väljät tilat
Jämäkkä ajettava

Miinukset 
Moottorin käyntiääni

Jälkimaku
GLB tarjoaa kivasti rohkeampaa muotoilua ja ulkonäöltään hintaansa arvokkaamman näköinen. Sopii hyvin perheelliselle käytännöllisten tilojensa vuoksi, eikä hintakaan karkaa ihan mahdottomaksi.

Teksti ja kuvat Mika Salomaa

 

 
Source: Kaasujalka

The post Koeajo Mercedes-Benz GLB – Hintaansa arvokkaamman näköinen appeared first on Kaasujalka.

Porsche laajentaa Taycan-mallistoa 

$
0
0

Porsche esittelee uuden perustason Taycan-mallin, joka on sulavalinjaisen täyssähköisen urheilusedanin neljäs malliversio aiemmin lanseerattujen Taycan Turbo S:n, Taycan Turbon ja Taycan 4S:n jälkeen.

Takavetoinen uutuusmalli on saatavissa kahdella eri akkukoolla: Performance Battery ‑vakioakku antaa 300 kW:n (408 hv) tehon Launch Control ‑tilassa, ja lisävarusteena saatavan Performance Battery Plus ‑akun huipputeho on 350 kW (476 hv). Uuden Taycanin nimellisteho on 240 kW (326 hv) tai 280 kW (380 hv) valitun akkuvaihtoehdon mukaan.

Malliston uusimpana tulokkaana Taycan tarjoaa heti kättelyssä uutuusominaisuuksia, jotka saadaan muihin malliversioihin vasta mallivuoden vaihtuessa. Esimerkiksi Plug & Charge ‑toiminto mahdollistaa kätevän lataamisen ja maksamisen ilman korttia tai sovellusta: Taycan muodostaa salatun tiedonsiirtoyhteyden Plug & Charge ‑yhteensopivaan latausasemaan heti, kun latauskaapeli liitetään autoon. Lataus käynnistyy välittömästi tämän jälkeen, ja myös laskutus tapahtuu automaattisesti.

Muiden mallivarianttien tavoin uuteen Taycaniin on saatavissa lisävarusteena HUD-värinäyttö ja integroitu laturi, jonka latauskapasiteetti on jopa 22 kW. Functions on Demand (FoD) ‑ominaisuuden ansiosta Taycanin omistajat voivat ostaa mukavuutta parantavia tai kuljettajaa avustavia toimintoja erikseen tarpeen mukaan – niin alkuperäisen konfiguroinnin yhteydessä kuin auton jo saatuaan. Toimintojen aktivointi tapahtuu verkon kautta eikä vaadi käyntiä huoltoliikkeessä. Saatavissa oleviin FoD-toimintoihin kuuluvat tällä hetkellä älykäs toimintamatkan hallinta (Porsche Intelligent Range Manager eli PIRM), Power Steering Plus ‑ohjaustehostus, aktiivinen kaistallapitoavustin ja Porsche InnoDrive ‑järjestelmä.

Kaksi akkuvaihtoehtoa

Uutuusmallissa on vakiona yksikerroksinen, bruttokapasiteetiltaan 79,2 kWh:n Performance Battery ‑akku. Lisävarusteena on saatavissa kaksikerroksinen Performance Battery Plus -akku, jonka bruttokapasiteetti on 93,4 kWh. WLTP-testisyklin mukainen toimintamatka on perustason akulla pisimmillään 431 km ja Performance Battery Plus ‑akulla jopa 484 km.

Taycan kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa 5,4 sekunnissa akkuvaihtoehdosta riippumatta. Myös huippunopeus on sama 230 km/h molemmilla akkuvarianteilla. Suurin latausteho on Performance Battery ‑akulla 225 kW ja Performance Battery Plus ‑akulla jopa 270 kW. Tämän ansiosta molemmat akut voidaan optimaalisissa olosuhteissa ladata viidestä 80 prosenttiin vain 22,5 minuutissa, ja viiden minuutin latauksella saadaan jopa sata ajokilometriä lisää.

Innovatiivinen sähkömoottori ja dynaaminen suorituskyky

Uutuusmalli tarjoaa Taycan-malliston kaikki parhaat puolet: vaikuttavan kiihtyvyyden, urheiluauton vetotehon ja jatkuvasti käytettävissä olevan maksimiväännön. Taka-akselilla olevan kestomagnetoidun synkronimoottorin aktiivinen pituus on 130 mm, kuten Taycan 4S ‑malliversiossa. Taka-akselin pulssiohjattu vaihtosuuntaaja toimii jopa 600 ampeerin virralla.

Taycanin kestomagnetoituun synkronimoottoriin on yhdistetty kaksinopeuksinen vaihteisto. Malliston muiden autojen tavoin huippuominaisuuksiin kuuluvat myös älykäs latauksen hallintajärjestelmä ja erinomainen aerodynamiikka, jonka ansiosta Taycanin ilmanvastuskerroin (Cd) on vain 0,22. Tämä vähentää energiankulutusta merkittävästi ja pidentää siten toimintamatkaa. Suurin talteenottoteho on 265 kW.

Puhdasverinen Porsche-muotoilu

Taycan-malliston puhdaslinjainen muotoilu kertoo uudesta aikakaudesta, mutta ei hylkää Porschelle tunnusomaisia piirteitä. Keula näyttää erityisen leveältä ja matalalta vahvapiirteisten pyöräkoteloiden ansiosta, ja siluettia hallitsee taaksepäin kallistuva sporttinen kattolinja. Syvään uurretut kyljet ovat Taycanin toinen tunnusomainen muotoilupiirre. Matkustamon virtaviivaisesti kaartuvat linjat, näyttävän lyhyet C-pilarit ja lihaksikas hartialinja tekevät auton takaosasta porschemaisen selväpiirteisen. Näihin ominaisuuksiin on yhdistetty innovatiivisia elementtejä, kuten perän valonauhan Porsche-logo, jonka kirjaimet näyttävät lasisilta.

Aerodynaamisesti optimoidut 19-tuumaiset Taycan Aero ‑vanteet ja anodisoidulla alumiinilla pinnoitetut mustat jarrusatulat ovat piirteitä, jotka erottavat Taycanin malliston muista autoista. Etupuskuri, helmalevikkeet ja musta takadiffuusori ovat sen sijaan yhteisiä 4S ‑mallivariantin kanssa. LED-ajovalot ovat vakiovaruste.

Verkotetut alustajärjestelmät

Taycanin verkotetut alustajärjestelmät on yhdistetty Porsche 4D Chassis Control ‑keskusohjausjärjestelmään, joka analysoi kaikkien alustajärjestelmien toimintaa ja synkronisoi sen reaaliaikaisesti. Teräsjousin toteutettu vakiojousitus ja lisävarusteena saatava mukautuva kolmikammioinen ilmajousitus on molemmat varustettu jousituksen ja iskunvaimennuksen elektronisella säädöllä (PASM).

Mukautuvaan ilmajousitukseen on yhdistetty myös Smartlift-toiminto. Sen avulla Taycanin alusta voidaan ohjelmoida nousemaan automaattisesti tiettyjen pysyvien esteiden, kuten suojatiekorokkeiden tai autotallin kynnysten, kohdalla. Smartlift-toiminto voi säätää ajokorkeutta aktiivisesti myös moottoritieajossa parhaan mahdollisen kompromissin löytämiseksi taloudellisuuden ja ajomukavuuden välillä.

Taycanissa on vakiona etuakselilla alumiiniset, kiinteät kuusimäntäiset monobloc-jarrusatulat ja takana alumiiniset, kiinteät nelimäntäiset monobloc-jarrusatulat. Sisäisesti tuuletettujen jarrulevyjen halkaisija on edessä 360 mm ja takana 358 mm. Jarrusatuloissa on anodisoitu musta pinnoituskerros.

Lisävarusteena on mahdollista saada myös tehokkaat PSCB (Porsche Surface Coated Brake) ‑jarrut, joissa on 410 mm:n levyt edessä ja 365:n mm:n levyt takana.

Taycan-mallistolla menestyksekäs vuosi

Porsche on siirtynyt sähköautojen aikakauteen todella menestyksekkäästi, sillä yhtiö myi vuoden 2020 aikana kautta maailman yli 20 000 Taycania. Suomessa rekisteröitiin vuonna 2020 102 uutta Taycania, joka muodosti lähes kolmanneksen Porschen 313 kappaleen ennätysrekisteröinneistä.

Porschen täysin sähkökäyttöinen urheiluauto on saanut jo noin 40 kansainvälistä palkintoa, erityisesti tärkeimmillä markkina-alueillaan Saksassa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Kiinassa. Lisäksi uusi takavetoinen Taycan pitää hallussaan Guinnessin ennätystä pisimmästä sivuluisusta sähköautolla. Ennätyslukemaksi kirjattiin 42,171 kilometriä.

Tilauskirjat on nyt avattu, ja ensimmäiset takavetoiset Taycanit saadaan Suomen Porsche Centereihin maaliskuussa 2021. Taycanin hinnat alkavat 90 331,46 eurosta ja Taycan 350 kW:n hinnat 96 489,83 eurosta sisältäen arvonlisäveron sekä autoveron.

 
Source: Kaasujalka

The post Porsche laajentaa Taycan-mallistoa  appeared first on Kaasujalka.


Kia e-Soul -täyssähköauton verotusarvo putosi 415 euroon

$
0
0

Kian sähköautomallisto on nyt entistäkin houkuttelevampi, kun valtio alensi täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvoa 170 eurolla kuukaudessa. World Urban Car -tittelillä palkitun Kia e-Soul -täyssähköauton saa nyt edullisimmillaan 415 €/kk käyttöedulla. Kyseessä on Kia e-Soul Groove 39 kWh 136 hv, joka mahdollistaa 277 kilometrin toimintamatkan sähköllä.

Suuremmalla akustolla varustetun Kia e-Soul 64 kWh käyttöetu alkaa Groove-varustetasolla 485 €/kk. 64 kWh akusto riittää yhdellä latauksella energiaa 204 hv tuottavalle sähkömoottorille jopa 452 kilometrin matkalle.

”170 euron pudotus työsuhdeauton käyttöedussa on kuluttajalle merkittävä etu. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asiakas voi ajaa paremmin varustetulla ja käyttöarvoltaan edullisemmalla sähköautolla kuin jos valitsisi polttomoottoriauton työsuhdeautokseen. Tämä tekee sähköauton valinnasta todella houkuttelevan vaihtoehdon”, sanoo Kia Brand Director Rami Kittilä.

Täyssähköisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 170 eurolla kuukaudessa vuosina 2021–2025. Muutos koskee sekä vapaan autoedun että käyttöedun työsuhdeautoja. Veroetuus toteutetaan kiinteänä euromääräisenä alennuksena autoedun arvosta.

”Kia e-Soul- ja e-Niro -täyssähköautot ovat työsuhdeautoilijan kannalta markkinoiden kilpailukykyisimpiä sähköautoja niin hinnoiltaan kuin ominaisuuksiltaankin. Autojen käyttöedut asettuvat verotuen myötä 415-575 euroon kuukaudessa varustasosta ja akustosta riippuen. Työsuhdeautoilija saa tällöin käyttöönsä 35 990-47 440 euron arvoisen sähköauton (hinta sisältää valtion 2000 euron hankintatuen). Valitsemalla työsuhdeautoksi esimerkiksi 415 €/kk käyttöarvoltaan vastaavan polttomoottoriauton, puhutaan hankintahinnaltaan lähes 10 000 euroa edullisemmasta autosta sähköautoon verrattuna, joten sähköauton valinnassa on nyt järkeä”, Kittilä vertaa.

Kia e-Soul malliston hinnat alkavat valtion 2000 euron hankintatuella 35 990 eurosta. Kia e-Niro-malliston hinnat lähtevät hankintatuella 37 990 eurosta.

 
Source: Kaasujalka

The post Kia e-Soul -täyssähköauton verotusarvo putosi 415 euroon appeared first on Kaasujalka.

Mercedes-Benz kasvattaa mallistonsa sähköistämistä EQA:lla

$
0
0

Mercedes-Benzin EQ-sähköautoperhe kasvaa kompaktikokoluokan EQA:lla, joka on läheistä sukua Mercedes-Benz GLA:lle.  Uutuusmallia valmistetaan Saksan Rastattissa ja Kiinassa Beijingissä. Auton litiumioniakut valmistaa Mercedes-Benzin tytäryhtiö Accumotive. EQA:n myynti alkaa Q1 aikana ja ensimmäiset autot saapuvat asiakkaille kevään aikana.

”EQA osoittaa käytännössä, kuinka kykenemme räätälöimään sähköautomallistomme asiakkaidemme tarpeisiin. Tulemme portaittain tarjoamaan kokonaisen EQA-mallisarjan 140–200 kW:n teholuokissa sekä etuveto- että nelivetoversioita. Ja niille, joille sähköauton toimintamatka on erityisen tärkeä valintaperuste, mallisto tulee myöhemmin sisältämään myös EQA-version, jonka toimintamatka ylittää 500 kilometriä WLTP-syklin mukaan mitattuna”, Mercedes-Benzin operatiivinen johtaja ja Daimlerin tutkimusjohtaja Markus Schäfer lupaa.

Ensimmäisenä julkistettavan EQA 250 keskikulutus on 17,9 kWh/100 km, teho 140 kW (190 hv) ja toimintamatka 424 kilometriä (WLTP). ”Kaksikerroksisen”, 200 kennosta koostuvan litiumioniakun hyötykapasiteetti on 66,5 kWh. Myöhemmin markkinoille saapuva 500 km toimintamatkaan yltävä malliversio tulee sijoittumaan hinnaltaan malliston yläpäähän.

Pieni ilmanvastus, uusittu värimaailma ja ylellisen mukana matkustamo

Läheisesti SUV-autoa muistuttavasta korimuotoilusta huolimatta EQA on erittäin aerodynaaminen, sillä mallin Cd-arvo on ainoastaan 0.28. Keula ja lähes koko alusta ovat rakenteeltaan suljetut, ja autossa hyödynnetään ilmavirtausten suhteen optimoituja Aero-vanteita, etu- ja takapyörien ilmanohjaimia, taka- ja sivuspoilereita sekä sivupeilejä. Rengaskoko vaihtelee 18–20 tuumaan, ja saatavana on erityisesti EQA-mallia varten kehitettyjä kaksi- tai kolmesävyisiä kevytmetallivanteita. Osassa vanteita käytetään korostevärinä ruusukultaa tai sinistä.

Varustetasosta riippuen ruusukullan sävyä löytyy myös takaluukun vaakasuorasta valolistasta, ilmastoinnin puhallinaukkojen kehyksistä, istuimista ja jopa autonavaimesta. Vakiovarusteisiin kuuluu lämpöpumppu, joka huolehtii miellyttävästä sisälämpöätilasta kaikissa olosuhteissa. Auto voidaan myös esilämmittää tai -ilmastoida ennen liikkeelle lähtöä MBUX-järjestelmän tai Mercedes me -sovelluksen avulla. Mercedes-EQ-näyttötilan avulla kuljettaja voi selailla latausvaihtoehtoja ja seurata auton energiavirtoja ja -kulutusta. Näyttöruutuihin on valittavana neljä erilaista esitystyyliä ja värimaailmaa kuljettajan mieltymysten mukaan.

Navigaattori laskee optimaalisen reitin

WordPress 5.6 on saatavilla! Päivitä heti.

Lisää uusi artikkeli


Sanojen määrä: 393 Luonnos on tallennettu 12.57.

Julkaise

 Add To Featured Slider?

 Set Featured Video

Kategoriat

 Add To Spotlight?

 Sticky Post?

Artikkelikuva

Muokkaa tai päivitä kuvaa klikkaamalla sitä.

Poista artikkelikuva

Avainsanat

Erottele avainsanat pilkulla

Yoast SEO Premium

Preview as:

Url preview:

kaasujalka.fi › mercedes-benz-kasvattaa-mallistonsa-sahkoistamista-eqalla

SEO title preview:

Mercedes-Benz kasvattaa mallistonsa sähköistämistä EQA:lla – Kaasujalka

Meta description preview:

Please provide a meta description by editing the snippet below. If you don’t, Google will try to find a relevant part of your post to show in the search results.

EQA:n vakiovarusteisiin kuuluvat LED High Performance -ajovalot mukautuvalla kaukovalotoiminnolla, sähköinen Easy-Pack-takaluukku, 18-tuumaiset kevytmetallivanteet, 64 värisävyn tunnelmavalaistus, premium-mukavuusistuimet nelitoimisella ristiseläntuella, peruutuskamera sekä nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä. Autossa on toisen sukupolven MBUX-käyttöjärjestelmä, joka sisältää uudet älykkäät navigaatiotoiminnot. Varustetasot ovat Electric Art ja AMG Line, ja saatavana on myös Night Package -varustepaketti. Auton älykäs navigaatiotoiminto (Navigation with Electric Intelligence) laskee nopeimman ajoreitin kohteeseen – latausajat ja -tarpeen huomioiden – ja vähentää siten myös kulutusta. Mahdollisen lataustarpeen lisäksi järjestelmä huomioi reitin topografian ja säätilan. Se kykenee myös reagoimaan reaaliajassa muutoksiin, jotka johtuvat esimerkiksi liikennetilanteesta tai kuljettajan ajotavasta.

EQA:n turvapuolen vakiovarusteisiin kuuluvat aktiivinen kaista-avustin ja aktiivinen jarruavustin, joka reagoi taajamanopeuksissa paikallaan seisoviin ajoneuvoihin ja esimerkiksi katua ylittäviin jalankulkijoihin. Ajoavustinpaketin uusia ominaisuuksia ovat kääntymisavustin, niin sanottu hätäkäytäväavustin (reagoi auton takaa ilmestyviin hälytysajoneuvoihin), poistumisvaroitin (varoittaa autosta poistuvaa kuljettajaa takaa lähestyvistä jalankulkijoista ja pyöräilijöistä) sekä varoitustoiminto, joka reagoi suojatien tuntumassa liikkuviin jalankulkijoihin.

 
Source: Kaasujalka

The post Mercedes-Benz kasvattaa mallistonsa sähköistämistä EQA:lla appeared first on Kaasujalka.

Kaasujalka kausi 7 jakso 9

Vuoden Auto Suomessa 2021 on Škoda Octavia

$
0
0

Auto- ja liikennetoimittajat AuLi ry:n valitsema vuoden tärkein autouutuus Suomessa on huomattavalla äänienemmistöllä Škoda Octavia. Täyssähköauto Volkswagen ID.3 sijoittui toiseksi Vuoden Auto Suomessa 2021 -kilpailussa, jonka tulokset julkistettiin Helsingissä 27.1. ilman yleisöä järjestetyssä Auto- ja Liikennegaalassa.

Uusi Octavia jatkoi tšekkimerkin vuosi sitten Kamiq-mallilla aloittamaa Vuoden Auto Suomessa -kilpailun voittoputkea. Kilpailun on vuodesta 2014 alkaen järjestänyt päätyökseen autoista ja liikenteestä kirjoittavia yli sataa toimittajaa edustava Auto- ja liikennetoimittajat ry.

Vuoden Auto Suomessa 2021 -valinta oli tavallista haastavampi koronavirusepidemian aiheuttamien rajoitusten takia, mutta valintaprosessi toteutettiin aiemmista kerroista tutulla kahden koeajotapahtuman ja äänestyskierroksen kaavalla.

Kisan ensimmäisellä äänestyskierroksella olivat mukana kaikki marraskuun alun 2019 jälkeen ja ennen lokakuun 2020 loppua Suomessa myyntiin tulleet uudet automallit. 27 ehdokkaan koeajot tehtiin koronaturvallisuuden ylläpitämiseksi kaksipäiväisenä tapahtumana 3.–4.11.

Kuuden auton finaaliin selvinneet Peugeot 2008, Porsche Taycan, Renault Captur, Škoda Octavia, Toyota Yaris ja Volkswagen ID.3 olivat raatilaisten koeajettavana KymiRingin moottoriradan ympäristössä 18.11.

Finalisteja yhdistävä tekijä oli sähköinen voimalinja. Porsche Taycan ja Volkswagen ID.3 ovat aina täyssähköisiä, ja Peugeot 2008:n saa myös täyssähköisenä. Ladattavia hybridejä finaalissa edustivat Renault Captur ja Škoda Octavia ja hybridejä Toyota Yaris.

Toisella äänestyskierroksella jokaisella raatilaisella oli käytössään 15 ääntä, jotka sai jakaa haluamallaan tavalla finalistien kesken. Yksi kuudesta ehdokkaasta oli kuitenkin nostettava voittajaksi, ja sille sai antaa enintään kuusi ääntä.

Škoda Octavia saavutti arvostetun Vuoden Auto Suomessa 2021 -voiton selvällä 26 pisteen erolla Volkswagen ID.3:een. Škodan suosikkimallin ja Volkswagenin uuden täyssähköauton jälkeen kolmanneksi sijoittui Toyota Yaris. Podium-sijojen ulkopuolelle jäivät Peugeot 2008, Porsche Taycan ja Renault Captur.

Vuoden Auto Suomessa 2021 -lopputulokset:

  1. Škoda Octavia (172 p.)
    2.Volkswagen ID.3 (146 p.)
    3. Toyota Yaris (121 p.)
    4. Peugeot 2008 (95 p.)
    5. Porsche Taycan (90 p.)
    6. Renault Captur (81 p.)
 
Source: Kaasujalka

The post Vuoden Auto Suomessa 2021 on Škoda Octavia appeared first on Kaasujalka.

BMW 3-sarjan mallisto täydentyy ladattavilla hybridimalleilla.

$
0
0

Uusilla 320e Sedan ja 320e Touring -malleillaan BMW vastaa yhä monipuolisempiin liikkumisen tarpeisiin. BMW aikoo myydä tänä vuonna sähköistä voimanlähdettä käyttäviä autoja noin 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

BMW täydentää mallistoaan keskikokoisten autojen premium-luokassa kahdella hybridillä. Uuden BMW 320e Sedanin eDrive-hybriditeknologia mahdollistaa jopa 48–57 kilometrin toimintamatkan pelkän sähkön voimalla (WLTP). Päästöt ovat pienimmillään vain 35 grammaa kilometrillä* ja kulutus 1,5 litraa sadalla kilometrillä*. BMW 320 e Touringin toimintamatka on 46–54 kilometriä, päästöt ovat   pienimmillään vain 38 grammaa kilometrillä* ja kulutus 1,7 litraa sadalla kilometrillä*. Touring-mallin saa myös xDrive-nelivedolla.

Uusilla ladattavilla hybridimalleilla BMW Group vastaa yksilöllisen liikkumisen tarpeisiin entistä paremmin ympäri maailmaa. Laaja valikoima teknologioita polttomoottoreista täyssähköön sekä erilaiset korimallit antavat mahdollisuuden valita juuri omiin tarpeisiin sopivan mallin.

BMW 320e Sedan ja 320e Touring -mallien litiumioniakun kapasiteetti on 12 kWh. Hybridiakku latautuu 3,7 kW-latauksella 80 % varaustasoon 2,6 tunnissa ja täyteen 3,6 tunnissa.

Kaksilitrainen nelisylinterinen bensiinimoottori tarjoaa 120 kW/163 hv ja 8-vaihteiseen Steptronic-vaihteistoon integroitu sähkömoottorin kanssa yhteistehoa on tarjolla 150 kW/204 hv.

Vakiovarusteena kaikissa 320e-malleissa on seisontalämmitys sekä -ilmastointi, jotta autossa on aina sopiva sisälämpötila ajon alkaessa. Toiminto on käytettävissä myös akun varaustilan ollessa matala ja sitä on mahdollista ohjata älypuhelimen sovelluksella.

Uuden 320e Sedanin autoverollinen alkaen-hinta on 44 215 euroa ja 320e Touringin 45 602 euroa.

BMW 320e Sedan
Yhteisteho: 150 kW/204 hv
EU-yhdistetty kulutus*: 1,5–1,8 l/100 km
CO2-päästöt*: 35–41 g/km

BMW 320e Touring
Yhteisteho: 150 kW/204 hv
EU-yhdistetty kulutus*: 1,7–1,9 l/100 km
CO2-päästöt*: 38–44 g/km

BMW 320e Touring xDrive
Yhteisteho: 150 kW/204 hv
EU-yhdistetty kulutus*: 1,9–2,1 l/100 km
CO2-päästöt*: 43–49 g/km

 
Source: Kaasujalka

The post BMW 3-sarjan mallisto täydentyy ladattavilla hybridimalleilla. appeared first on Kaasujalka.

Sähköautoilla on 20 % korkeampi hinausherkkyys pakkaskelillä

$
0
0

Onko sähköauto luotettava talvella vai jääkö sen matka kesken bensiiniautoa useammin? If vertaili hinaustilastoja Norjasta, jossa Ifillä on jo mittava kokemus sähköautojen vakuuttamisesta. Eri käyttövoimalla toimivien autojen väliset erot ovat pienempiä, kuin moni olettaa. Pakkasella sähköautoilijan on kuitenkin syytä varautua energiankulutuksen merkittävään kasvuun.

Norja on sähköautoilun edelläkävijöitä, ja maassa jo yli puolet uusista ensirekisteröitävistä henkilöautoista on sähköautoja. Suomen tapaan Norjassa ajetaan usein talvisissa, haastavissakin olosuhteissa.

– Monella suomalaisella vaikuttaa yhä olevan mielikuva, että sähköauto jättää helposti tien päälle pakkaskelillä. Ifin laaja data Norjasta paljastaa, että pelko on kuitenkin melko perusteeton: Sähköautoilla on noin 20 prosenttia bensiiniautoja korkeampi hinausherkkyys. Hybridiautojen luotettavuus puolestaan on samalla tasolla kuin bensiiniautojen, kertoo autovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Kaikista useimmin hinataan kuitenkin dieselautoja, mikä selittyy pitkälti sillä, että niillä yleensä ajetaan paljon.

Ifin Norjassa vakuuttamista bensiini- ja hybridiautoista keskimäärin neljä sadasta on tarvinnut hinausta jäätyään tien päälle. Sähköautoista hinauksen tarpeessa on ollut viisi sadasta. Syyt tien päälle jäämiseen ovat kuitenkin usein erilaisia auton käyttövoimasta riippuen: polttomoottoriautoissa tyypillisten mekaanisten vikojen sijaan sähköautoissa ilmenee erityisesti erilaisia tietotekniikkaan liittyviä ongelmia.

Huomioi pakkasella ajoakun nopeampi tyhjeneminen

Suurin osa perinteisistä autoilijoille pakkasen varalle jaettavista vinkeistä ei kosketa sähköautoja. Sähköautoissa pakkaselle herkkiä, varautumista vaativia kohtia on käytännössä yksi: ajoakun nopeampi tyhjeneminen lisääntyneen energiankulutuksen vuoksi.

– Sähköauton energiankulutus voi kasvaa kovalla pakkasella jopa yli 25 prosenttia plussakeleistä. Tiepalvelun tilastojen perusteella tämä näyttää yllättävän osan kuskeista, kertoo Ifin tiepalvelukumppani Viking hinauksen maajohtaja Miika Leppänen.

Tiepalvelu saa talvisin sähköautoilijoilta yhteydenottoja myös jumiin jääneistä latausjohdoista. Latausluukku ja -liitin kannattaakin pitää puhtaana lumesta.

– Latausluukkuun kertynyt lumi sulaa ladattaessa ja jäätyy taas uudelleen latauksen päätyttyä, minkä seurauksena pistoke voi jäätyä kiinni autoon. Latausjohto kannattaa suojata säältä myös silloin, kun se ei ole käytössä. Huonosti suojattuun pistokkeeseen voi kertyä kosteutta, joka jäätyy sen sisään, selvittää Leppänen.

Älä ryhdy sähköauton omatoimihinaajaksi tai -korjaajaksi

Kun sähköauto jää tien poskeen, se hinataan polttomoottoriautoa useammin suoraan korjaamolle. Korkea jännite rajoittaa tiepalvelun mahdollisuutta tehdä korjaustöitä tien päällä, sillä useimmat työt edellyttävät sähköalan koulutusta.

– Autoilijan tulisi muistaa, että hän voi itse tehdä sähkö- tai hybridiautolle ainoastaan hyvin tavallisia ylläpitotoimia, kuten lisätä pissapojan nestettä tai vaihtaa renkaan. Etenkään korkeajänniteosiin, jotka ovat yleensä väriltään oransseja, ei pidä missään tapauksessa koskea, muistuttaa Vikingin Miika Leppänen.

Omatoimihinaus ei myöskään ole turvallista: sähköauto vaatii aina koko auton kuljettamisen lavalla ja tyypillisesti myös isomman hinausauton, koska se on samankokoista polttomoottoriautoa painavampi.

Matkan keskeytymiseen kannattaa varautua kaskovakuutuksella. Hinaus- ja tiepalvelu sisältyy Ifissä henkilö- ja pakettiautojen kaskovakuutuksiin: vakuutus korvaa hinauksen korjaamolle sekä kuljettajan ja matkustajien perillepääsykulut. Kun kaskovakuutukseen sisältyy sijaisautoturva, oman ajoneuvon korjauksen ajaksi saa vuokra-auton käyttöön. Hinauspalvelun käyttö ei alenna bonusta, eikä siitä peritä omavastuuta. Ainoa poikkeus on sähköauton ajoakun tyhjentymisestä johtuva hinaus, joka jää asiakkaan maksettavaksi, mutta silloinkin If huolehtii tarvittaessa hinausauton saamisesta paikalle.

– Vakuutusyhtiöön kannattaa ottaa tien päällä yhteyttä erilaisissa ongelmissa matalalla kynnyksellä. Silloin saa neuvoja ja varmasti oikeanlaisen avun paikalla. Ifin asiakkaita auttaa vuorokauden ympäri If Apu kaikissa tilanteissa riippumatta vakuutusturvan laajuudesta. Vaikka vakuutusturvan puuttuessa asiakas maksaisi esimerkiksi hinauskustannukset itse, emme jätä häntä pulaan, painottaa Peter Roselius.

 
Source: Kaasujalka

The post Sähköautoilla on 20 % korkeampi hinausherkkyys pakkaskelillä appeared first on Kaasujalka.

SEAT Tarracon ladattavan hybridin myynti on alkanut

$
0
0

SEAT laajensi Tarracon haluttavuutta ja taloudellisuutta lisäämällä SEAT Tarraco e-HYBRID -ladattavan hybridin mallistoon.

Suomessa SEAT Tarraco e-HYBRID -ladattavan hybridin myynti on nyt alkanut ja se on saatavilla kahtena eri varusteluversiona: Xcellence Launch Edition ja FR Launch Edition. Molemmat versiot ovat aina 5-paikkaisia. Xcellence-varustelutason hinnat alkavat 42 396,15 eurosta ja FR-varustelutason puolestaan 44 394,26 eurosta. Maaliskuun loppuun saakka molempiin varusteluversioihin saa nopean tilaajan 1 000 euron hankintatuen.

SEAT Tarraco e-HYBRID -ladattava hybridi on 4 735mm pitkä ja 1 839mm leveä tarjoten väljät tilat jopa viidelle aikuiselle. Tavaratilaa on yli 610 litraa. SEAT Tarraco e-HYBRID onkin yksi markkinoiden tilavammista ladattavista hybrideistä. Tehdaslisävarusteena on tilattavissa myös sähköisesti esiin vapautettava vetokoukku – Tarraco e-HYBRID:n vetomassat ovat 750 kg (jarruton) ja 1800 kg (jarrullinen).

SEAT Tarraco e-HYDRID -ladattavan hybridin vakiovarustukseen kuuluvat mm. digitaalinen mittaristo SEAT Digital Cockpit, navigointijärjestelmä 8” värikosketusnäytöllä, sähkökäyttöinen seisontalämmitys- ja jäähdytys, lämmitettävät 2. istuinrivin reunapaikat, progressiivinen ohjaus, mukautuva vakionopeudensäädin ACC, sähkökäyttöinen takaluukku handsfree-toiminnolla ja täys-led-ajo- ja -takavalot. Vakiovarusteita ovat myös Kessy – avaimeton keskuslukitus ja käynnistys, peruutuskamera, liikennemerkkien tunnistus ja urheilulliset mukavuusistuimet sekä 19” kevytmetallivanteet. FR-varustelutasossa on edellisten lisäksi/sijalla urheilulliset etuistuimet, sähkötoiminen kuljettajan istuin muistitoiminnolla sekä mukautuva alustansäätö DCC.

SEAT Connect -sovelluksen avulla kuljettaja pääsee näkemään auton tietoja ja pystyy hallinnoimaan vaikka latausta ja ilmastointia. Full Link -järjestelmän avulla käyttäjät saavat yhdistettyä sekä Android Auton että Apple CarPlay:n toiminnot autoon.

Kuljettajaa avustavista järjestelmistä vakiovarusteina ovat mm. Front Assist -ympäristönvalvontajärjestelmä hätäjarrutustoiminnolla ja Lane Assist -kaistanpitoavustin. Lisävarusteena saatavilla on mm. turvallisuuspaketti XL, joka sisältää vakiovarusteiden lisäksi kaukovaloavustimen, Side Assist -kaistanvaihtoavustimen, Pre-crash Assist ja Rollover -ennakoivan turvajärjestelmän, Traffic Jam Assist -ruuhka-avustimen, Emergency Assist -hätätilanneavustimen sekä lämmitettävän ohjauspyörän.

SEAT Tarracon ladattavassa hybridiversiossa 1,4-litrainen 110 kW:n (150 hv) TSI-bensiinimoottori on yhdistetty 86 kW:n (117 hv) sähkömoottoriin, 13 kWh:n litiumioniakkuun ja kuusivaihteiseen DSG-automaattivaihteistoon: yhdistelmä tarjoaa tehoa 180 kW (245 hv) ja vääntöä 400 Nm. SEATin lippulaivamalli arjoaa toimintamatkaa pelkällä sähköllä jopa 48 km (WLTP). SEAT Tarraco e-HYBRID:in bensiinimoottorin ja sähkömoottorin tarjoama kokonaistoimintamatka on jopa 730 km. Tarracon ladattava hybridi saavuttaa maksiminopeuden 205 km/h ja kiihtyy 0–100 km/h 7,5 sekunnissa. Huomioitavaa on myös alhaiset CO2-päästöt: Suomi-varustelulla 41-44 g/km (WLTP).

SEAT Tarraco e-HYBRID -ladattava hybridi mahdollistaa ajon kaupungissa paikallisesti päästöttömästi. Sähkömoottoria käytetään myös polttomoottorin apuna kun tarvitaan lisää suorituskykyä. Pidempiä matkoja ajettaessa SEAT Tarracon ladattava hybridi tarjoaa mahdollisuuden käyttää sekä sähkö- että bensiinimoottoria. Tarraco e-HYBRID käynnistyy aina vain sähköä käyttävään e-Mode-ajotilaan (mikäli akussa on tarpeeksi virtaa ja sääolosuhteet/lämpötilat sen sallivat).

Ajotila vaihtuu automaattisesti Hybridi-ajotilaksi mikäli akun energiataso tippuu alle ennalta määrätyn tason tai nopeus ylittää 140 km/h. Hybridi-ajotilassa kuljettaja voi pitää sen hetkisen lataustason, lisätä tai vähentää sitä etukäteen määrättyyn tasoon saakka. SEAT Tarraco ladattavan hybridin eri ajotiloja (e-Mode-ajotila, automaattinen hybridi-ajotila, manuaalinen hybridi-ajotila) voidaan säätää infotainment-järjestelmän kautta. Lisäksi SEAT Tarraco e-HYBRID:ssä on kaksi erillistä pikapainiketta – e-Mode ja s-Boost. Kun akku tyhjenee, ajotila vaihtuu automaattisesti Hybridi-ajotilaan. Kun akku tarvitsee latausta, se voidaan tehdä kolmessa ja puolessa tunnissa käyttämällä latauslaitetta (3,6 kW) tai 230V:n kotilatauspistokkeesta noin 7 tunnissa.

Ensimmäiset SEAT Tarraco e-HYBRID -ladattavat hybridit saapuvat SEAT-jälleenmyyjille maaliskuussa ja asiakastoimitukset alkavat keväällä 2021

 
Source: Kaasujalka

The post SEAT Tarracon ladattavan hybridin myynti on alkanut appeared first on Kaasujalka.


Monessa taloyhtiössä pohditaan nyt latauspaikkoja

$
0
0

Sähköautojen yleistyminen on herättänyt monissa taloyhtiöissä keskustelun latauspisteistä. Taloyhtiöitä ohjaa myös uusi laki, joka tietyissä tilanteissa edellyttää latausvalmiuden rakentamista. LähiTapiola kokosi yleiset kysymykset ja vastaukset aiheesta.

Monissa taloyhtiöissä saattaa tänä keväänä viritä keskustelu sähköautojen latauspaikoista. Yhtiökokouksessa tai sitä valmistellessa asukas voi tuoda esiin halunsa hankkia latauspiste tai asia voi nousta esiin taloyhtiön isojen remonttien yhteydessä.

– Taloyhtiöiltä tulee nyt kasvavissa määrin kyselyitä. Tähän on oikeastaan kolme syytä. Isoin on tietysti sähköisen liikenteen yleistyminen pikkuhiljaa myös Suomessa. Samaan aikaan uusi taloyhtiöitä koskeva laki ja valtion latausjärjestelmän hankintaan tarjoama tuki ovat herättäneet monet selvittämään asiaa, sanoo latausratkaisuja toimittavan Plugit Finland -yrityksen toimitusjohtaja Tommi Saarela.

– Täyssähköautojen ja etenkin ladattavien hybridien määrä kasvaa koko ajan, joten yhä useamman naapurustossa liikutaan sähköautoilla. Mahdollisuus kotilataukseen on monilla ratkaiseva kynnys sähköautoiluun siirtymiseen, joten uskon, että aihe on lähivuosina yhä enemmän esillä. Kiinnostus puhtaaseen liikkumiseen kasvaa, ladattavien autojen valikoima laajenee, ja niitä tuodaan paljon myös käytettynä ulkomailta, kertoo LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Viime vuoden lopussa Suomen teillä liikkui Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan runsaat 9 500 täyssähköautoa ja karkeasti 46 000 lataushybridiä. Uusien autojen ensirekisteröinneistä ladattavien autojen osuus nousi viime vuonna jo 18 prosenttiin, mistä hybridit tekevät valtaosan.

Miksi aihe pinnalla nyt?

Sykäys latauskeskustelun alkamiseen voi tulla taloyhtiössä monesta lähteestä. Usein joku osakas tai potentiaalinen taloon muuttaja on sähköautoilija ja tiedustelee latausmahdollisuutta. Taloyhtiö saattaa myös itse toimia etupainotteisesti ja haluta kehittää talon järjestelmiä palvelemaan tulevia tarpeita. Lataus saattaa tulla puheeksi myös remonttisuunnitelmien yhteydessä.

Viime marraskuussa astui voimaan uusi laki, jonka mukaan uusiin ja laajamittaisesti korjattaviin asuinrakennuksiin tulee asentaa latauspistevalmius kaikille pysäköintipaikoille, jos pysäköintipaikkoja on yli neljä. Valmius ei vielä edellytä varsinaisten latauslaitteiden hankkimista, vaan esimerkiksi putkitusta tai kaapelointia niin, että paikalle voidaan myöhemmin asentaa latauspiste. Vanhoissa taloyhtiöissä lain vaatimus liittyy hyvin laajoihin peruskorjauksiin, joiden lupahakemus tulee vireille 11.3.2021 alkaen.

– Jotta remontti yltäisi tähän mittakaavaan, tulee siihen sisältyä esimerkiksi rakennukseen tehtävää putkiremonttia ja piha-alueen korjausta sekä lisäksi esimerkiksi lämmitys- ja sähköjärjestelmän remontti. Näin laajat yhtäaikaiset korjaushankkeet eivät ole taloyhtiöissä kovin yleisiä, joten luulen, että useammin latausjärjestelyitä lähdetään taloyhtiöissä miettimään omasta tarpeesta tai muiden remonttien yhteydessä, sanoo lakiasiantuntija Laura Lithenius Isännöintiliitosta.

Taloyhtiöiden latausinfran kehittämistä lykkii eteenpäin myös valtion tarjoama tuki. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn avustusta on myönnetty latausjärjestelmien rakentamiseen jo vuodesta 2018. Koronavuonna tuen kysyntä kasvoi niin suureksi, että vuodelle varattu määräraha ei riittänyt kattamaan kaikkia hakemuksia, vaan osa niistä siirtyi tälle vuodelle.

Mistä aloittaa, paljonko maksaa?

Asiantuntijat suosittelevat taloyhtiöitä lähtemään liikkeelle tarpeen kartoituksesta. Kuinka paljon nykyinen sähköjärjestelmä kestää ja kuinka moni asukas olisi kiinnostunut latausmahdollisuudesta? Jotta ratkaisu olisi kaikille reilu, tulee yhteishankkeissa muistaa osakkaiden yhdenvertaisuus.

– Taloyhtiössä hanke alkaa yleensä asiantuntijan kartoituksella. Siinä selvitetään nykyisen sähköjärjestelmän kuormituskyky ja sen soveltuvuus latauskäyttöön. Suunnitelmia kannattaa tehdä ennemmin 20:n kuin kahden vuoden tähtäimellä: vaikka nykyisin vain yksi tai kaksi asukasta olisi kiinnostunut auton latauksesta, tilanne voi olla hyvin erilainen esimerkiksi vuosikymmenen päästä, sanoo Plugitin Saarela.

Taloyhtiöille ei löydy yhtä valmista ratkaisumallia latauksiin, koska yhtiöt ovat niin erilaisia. Autopaikkoja voi olla pihan lisäksi esimerkiksi autotalleissa tai pysäköinti järjestetty parkkihallissa tai yhdessä toisen taloyhtiön kanssa. Latausjärjestelyihin ja kustannusten jakoon vaikuttaa myös se, ovatko autopaikat osakkaan vai taloyhtiön hallinnassa.

Latausinvestointien hinnat vaihtelevat yksittäisen latauspistepäivityksen sadoista euroista suuren infrahankkeen kymmeniintuhansiin euroihin. Kaikki riippuu infran lähtötasosta ja muutostarpeista.

– Kaivuu-, kaapelointi- ja pinnoitustyöt ovat isoja kustannuseriä, joten jos piha tullaan jo muuten avaamaan toisen remontin yhteydessä, on latausvalmius järkevää asentaa silloin. Itse latauspisteet voi asentaa aluksi vain niitä tarvitseville ja laajentaa järjestelmää tarpeen mukaan, sanoo Saarela.

Esimerkiksi Plugitin myymät älykkäät latauslaitteet, jotka seuraavat sähköverkon kokonaiskuormitusta, maksavat asennuksineen noin 2000–2500 euroa per latauspiste. Kustannuksia voidaan jakaa taloyhtiöissä monella tavalla: esimerkiksi niin, että taloyhtiö vastaa perusinfrasta ja yksittäiset asukkaat latauspisteiden asennuksista sekä omasta sähkönkulutuksesta.

Myös nämä mietityttävät taloyhtiöissä

Voiko sähköautoa tai hybridiä ladata tavanomaisesta pistorasiasta tai lämmitystolpasta?

Kyllä voi, mutta se ei ole suositeltavaa jatkuvassa käytössä. Sähköteknisen alan asiantuntijat suosittelevat, että koti- eli niin sanottua suko-pistorasiaa käytetään turvallisuussyistä vain tilapäiseen lataukseen ja latausvirta rajataan korkeintaan 8 ampeeriin. Tätä lataustapaa kutsutaan hitaaksi lataukseksi, ja siinä auton akkuun voi siirtyä 8 ampeerin virralla noin 2 kilowattia tunnissa. Jos auton kulutus on esimerkiksi 15–20 kilowattia 100 kilometrillä, yön yli -lataus voi riittää työmatka-ajoihin mutta ei pitkiin matkoihin. Aina on myös varmistuttava, että pistorasia asennuksineen ja latauskaapeli soveltuvat auton lataamiseen.

Yleistä on, että taloyhtiössä ensimmäiset sähköautoilijat hankkivat omalle autopaikalleen varsinaisen latauspisteen. Lämmitystolppa on myös mahdollista päivittää lataamiseen sopivaksi. Jos lataajia tulee monia, voivat sähköliittymän rajat tulla vastaan. Taloyhtiössä on myös varmistuttava, että verkko riittää kattamaan kaikkien asukkaiden sähkönkulutuksen, myös esimerkiksi yhtäaikaisen autojen lämmityksen.

Millainen laite on soveltuva sähköautojen päivittäiseen lataamiseen?

Sähköautojen lataamiseen tarkoitettujen laitteiden etuja ovat turvallisuus, tehokkuus ja nopeus. Pistoketyyppi on näissä laitteissa tarkoitettu nimenomaisesti sähköauton lataamiseen, ja järjestelmä havaitsee, jos auto ei ole kytketty verkkovirtaan turvallisesti tai järjestelmä uhkaa ylikuormittua. Älykkäillä latauslaitteilla on lisäksi mahdollista seurata yksittäisten käyttäjien sähkönkulutusta ja jopa hallinnoida maksuliikennettä. Vaihtoehtoisesti laskutusta voi hoitaa esimerkiksi isännöitsijä asukkaiden kanssa.

Uskaltaako sähköautojen latausinfraan investoida nyt vai kannattaako odottaa?

Suurimmat kustannukset syntyvät perusinfratöistä, joilla pärjää kauas tulevaisuuteen. Jos kiinteistön sähkökeskus, -liittymä tai -kaapeloinnit kaipaavat uudistusta sähköautojen lataamista varten, voi latausvalmius olla järkevää toteuttaa muun remontin yhteydessä. Infraan investointi ei sinänsä mene ”harakoille”, koska varsinaisia latauslaitteita voi lisätä myöhemmin tarpeen mukaan. Tällä hetkellä taloyhtiöiden sähköjärjestelmien uudistuksiin latauspisteitä varten on saatavissa ARA-avustusta.

Voiko taloyhtiö hankkia alkuun esimerkiksi muutaman yhteisen latauspisteen?

Tämä on mahdollista. Kannattaa kuitenkin miettiä, millainen ratkaisu parhaiten palvelee asukkaiden päivittäistä lataustarvetta. Yhteisen latauspisteen ongelmana voi olla yhdenaikainen tarve pisteen käytölle. Koska sähköautoja ja hybridejä ladataan pääasiassa öisin, vuorottelu latauspisteellä voisi käytännössä tarkoittaa sitä, että ladattu auto pitäisi vaihtaa toiseen yöllä. Latausratkaisussa on hyvä miettiä myös sitä, miten sähkönkäytön kustannukset saadaan kohdistettua lataajan mukaan.

Liittyykö sähköautojen lataamiseen jotain riskejä?

Latausjärjestelmiin voi liittyä samaan tapaan turvallisuusriskejä kuin muihinkin kiinteistön sähkölaitteisiin tai -asennuksiin. Esimerkiksi paloturvallisuuden näkökulmasta onkin tärkeää, että autojen lataamiseen käytetään nimenomaan siihen tarkoitettuja ja toimivia laitteita. Riskejä voi liittyä esimerkiksi tilanteeseen, jossa autoa ladataan vanhasta, kuluneesta kotitalouspistorasiasta, eikä se kestä siihen kohdistuvaa kuormitusta ja pääsee ylikuumenemaan. Turvallisuussyistä sähköjärjestelmän kunto tulee aina selvittää ja asennustyöt teettää ammattilaisella, eikä viallisia laitteita koskaan tule käyttää.

LähiTapiolan koti- ja kiinteistövakuutusten suojeluohjeissa vaatimuksena on, että jos kiinteistön sähköverkkoa käytetään sähköautojen lataamiseen, on ennen latauksen aloittamista tarkistettava olemassa olevien asennusten soveltuvuus. Latauslaitteita on myös huollettava säännöllisesti.

Kuka vakuuttaa latauslaitteet taloyhtiössä?

Jos taloyhtiö asennuttaa sähköautojen latauspisteitä ja -laitteita asukkaiden käyttöön, on laitteisto vakuutettuna taloyhtiön kiinteistövakuutuksessa, kuten pysäköintipaikoilla olevat lämmitystolpatkin. Jos sen sijaan yksittäinen taloyhtiön asukas asennuttaa itselleen sähköauton latauslaitteen, on se sekä siihen mahdollisesti kuuluva pistoke asukkaan vastuulla. Jälkimmäisessä tapauksessa latauslaite kuuluu asukkaan kotivakuutukseen samaan tapaan kuin huoneiston sisäpuolella tehdyt varustelutason parannukset ja lisäykset.

 
Source: Kaasujalka

The post Monessa taloyhtiössä pohditaan nyt latauspaikkoja appeared first on Kaasujalka.

Volkswagen ID.4 -malliperheen 52 kW:n akkuversioiden myynti on alkanut

$
0
0

Volkswagen ID.4 -malliperhe laajenee jälleen kun myyntiin tulivat uudet teho- ja varusteluversiot: Pure (52 kWh akku, 109 kW) sekä Pure Performance (52 kWh akku, 125 kW). Volkswagen ID.4 109 kW:n teholla ja City-varustelulla hinta alkaen 39 769,46 euroa

Volkswagen ID.4 on Volkswagenin ensimmäinen täyssähköinen SUV, joka on valmistettu   MEB-alustarakenteelle. Volkswagen ID.4 -mallistovalikoima laajenee Suomessakin nopeasti ja nyt myyntiin on tullut lisää kaksi uutta teho- ja varusteluversiota.

Mallisto kasvoi kahdella uudella Volkswagen ID.4 -tehoversiolla: Pure 109 kW ja Pure Performance 125 kW – molemmissa tehoversioissa on 52 kWh:n akku sekä City-varustelutaso. Varusteluversiot on varusteltu valmiiksi ja lisävarusteita pystyy valitsemaan vain rajatusti.

Volkswagen ID.4:n Pure-teho- ja City-varusteluversion hinnat alkavat 39 769,46 eurosta.

ID.4-malliperheen kaksi uutta tehoversiota City-varustelulla

Volkswagen ID.4:n tehoversio Pure on varustettu 52 kWh:n akulla. Sähkömoottori tuottaa tehoa 109 kW (148 hv) ja maksimivääntö on 220 Nm. Toimintamatka on jopa 343 kilometriä (WLTP).

Volkswagen ID.4:n tehoversio Pure Performance on puolestaan varustettu samalla 52 kWh:n akulla mutta tehoa on 125 kW (170 hv) ja maksimivääntö 310 Nm. Maksimaalinen toimintamatka on sama noin 343 kilometriä kuin Pure-tehoversiossa (WLTP).

Kuten aikaisempien ID.4 -malliversioiden kohdalla nämä kaksi uutta tehoversiota on varusteltu valmiiksi ja molempiin on nyt saatavilla City-varustelutaso. Vakiovarusteisiin kuuluvat mm. lämpöpumppu, lämmitettävä nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä, mukautuva vakionopeudensäädin ACC ja ympäristönvalvontajärjestelmä Front Assist hätäjarrutustoiminnolla, led-ajovalot, digitaalinen mittaristo, navigointilaite Discover Pro 10” kosketusnäytöllä, langaton App Connect -älypuhelinliitäntä, pysäköintitutkat edessä ja takana, lämmitettävä tuulilasi, täysautomaattinen ilmastointilaite Climatronic (2-alue) sekä USB C -pistokkeet.

Lisäksi mukaan tulee julkisiin latauslaitteisiin sopiva Mode 3 -kaapeli (Type 2) sekä Mode2  -tilapäislatauslaite (suko-pistoke). City-varustelu sisältää myös 100 kW pikalataustehon (Pure-version normaali pikalatausteho 50 kW).

Volkswagen ID.4:n City-varustetasoon on saatavilla lisävarusteena sähköisesti esiin vapautettava vetokoukku, metalli- ja helmiäisvärejä ja 18” tai 19” -kevytmetallivanteet sekä Design-paketti Silver.

Ensimmäiset Volkswagen ID.4:n Pure ja Pure Performance valmiiksi varustellut mallit saapuvat Suomen Volkswagen-jälleenmyyjille vuoden 2021 toisen kvartaalin aikana.

Molempiin tehoversioihin on käytettävissä valtion myöntämä täyssähköautojen 2 000 euron hankintatuki.

Volkswagen ID.4 -malliston hinnasto ja lisävarustehinnasto:
http://bit.ly/VolkswagenID4HinnastotjaLisävarustehinnastot

 
Source: Kaasujalka

The post Volkswagen ID.4 -malliperheen 52 kW:n akkuversioiden myynti on alkanut appeared first on Kaasujalka.

Ford S-Max nyt myös itselataavana hybridimallina

$
0
0

Uusi S-MAX Hybrid itselataava hybridi tarjoaa tyyliä, tilaa, käytännöllisyyttä ja urheilulliset ajo-ominaisuudet. Mallin CO2 -päästöt (WLTP) ovat yli 10 prosenttia pienemmät kuin vastaavassa EcoBlue-dieselmallissa. Itselataavan hybridijärjestelmän ansiosta sähköinen ajo on mahdollista ilman latauskaapelia.

 

Fordin sähköistettyjen autojen valikoima laajenee uusien S-MAX Hybrid ja Galaxy Hybrid itselataavien hybridimallien tullessa Euroopan markkinoille. Galaxy ei kuulu Suomen myyntivalikoimaan.

”Olemme iloisia, että voimme tarjota S-MAXin nyt myös hybridimallina. Auto on entistä polttoainetaloudellisempi, ja tarjoaa yhtä paljon tilaa ja monikäyttöisyyttä kuin dieselmallit. Malli sopii varmasti monen suomalaisen perheen tarpeisiin,” toteaa Juuso Asp, myyntijohtaja, Oy Ford Ab.

Uuden S-MAX Hybridin voimansiirto koostuu 2,5 litran Atkinson-bensiinimoottorista, 1,1 kWh litiumioniakusta ja sähkömoottorista yhdistettynä Fordin uusimman sukupolven power-split -automaattivaihteistoon. Edistyksellisen ja hienostuneen voimansiirron ansiosta omistajat voivat nauttia vaivattomasta ajamisesta, ja samalla vähentää hiilidioksidipäästöjä. Sähkömoottoria käytetään parantamaan polttoainetaloudellisuutta tai tuottamaan lyhytkestoista täyssähköistä ajoa.

Akku latautuu automaattisesti bensiinimoottorin avulla tai hyödyntämällä jarrutusenergiaa jarrutettaessa ja moottorijarrutuksen aikana. Koska autoa ei tarvitse ladata ulkoisesta virtalähteestä, S-MAX Hybrid on erinomainen valinta perheiden tarpeisiin – aina valmiina tarjoamaan sähköisen ajokokemuksen nopeallakin aikataululla.

Kaikki takapenkit alas taitettuina auton tavaratila on jopa 2200 litraa.  Suomessa myynnissä olevan seitsemänpaikkaisen mallin vetokyky on 1560 kg.

Ford S-MAX Hybrid itselataava hybridi on saatavana Suomessa Trend, Titanium ja ST-Line -mallina, joissa kaikissa on kattava vakiovarustetaso.  Hinnat alkavat 44 836,08 eurosta. Mallin myynti on käynnistynyt ja ensimmäiset autot tulevat Suomeen kevään aikana.

Sähköä ilman kaapeleita

Uuden S-MAX Hybridin 60-kennoinen litiumioniakku on sijoitettu törmäyksiä kestävään, vedenpitävään rakenteeseen tavaratilan lattian alle.

1,1 kWh akussa käytetään nestejäähdytystä, mikä mahdollistaa akkukennojen pakkaamisen tiiviiseen pakettiin. S-MAXin pakoputket on sijoitettu akun molemmin puolin, mikä osaltaan edesauttaa akun sijoittamista lattian alle niin, ettei se vie tilaa matkustamosta tai tavaratilasta. Rakenteen ansiosta S-MAXiin voi lastata lähes metrin korkuiset ja takapyörien koteloiden väliin yli metrin levyiset esineet. Kaikkien seitsemän istuimen ollessa käytössä tavaratilan koko on 285 litraa.

Jarrutusenergian talteenottojärjestelmä käyttää akun lataamiseen jopa 90 prosenttia energiasta, joka tavallisesti menetetään jarrutuksessa. Voima lähetetään sähkömoottorille, joka voi käyttää etupyöriä itsenäisesti lähdettäessä pysähdyksestä äänettömästi liikkeelle. Sähkömoottoria voidaan käyttää myös lyhytkestoiseen täyssähköiseen ajamiseen. Akun nestejäähdytyksen ansiosta  tuuletinta ei tarvita, mikä alentaa matkustamon melutasoa.

Sähkömoottori avustaa polttomoottoria, mikä vähentää kulutusta ja tekee itselataavasta hybridistä on houkuttelevan vaihtoehdon dieselmallille. S-MAX Hybridin kulutus on alkaen 6,4 l/100 km ja CO2-päästöt 146-147 g/km (WLTP).

Autossa on tehoa 190 hv, ja se kiihtyy 0-100 km/h nopeuteen 9,8 sekunnissa.

Fordin kehittämä power-split -vaihteisto säätää moottorin kierroslukua automaattisesti vaihteiden vaihdon mukaan. Vaihde valitaan tyylikkäällä ja ergonomisella pyöritettävällä valitsimella. Vaihteistossa on lisäksi ajomukavuutta lisäävä ominaisuus, joka tehostaa moottorijarrutusta hinattaessa tai jyrkissä alamäissä tehostaen näin jarrutusenergian talteenottoa.

Vaivatonta ajamista ja matkustusmukavuutta

Polttoaineen kulutusta ja energiatehokkuutta voi seurata ja parantaa 10-tuumaisen digitaalimittariston näytöllä näkyvien tietojen avulla. Jarruassistentti rohkaisee vaiheittaiseen jarruttamiseen, mikä auttaa palauttamaan akulle enemmän virtaa. EV-assistentin (EV Coach) avulla on puolestaan helppo havaita, milloin käytössä on sähkö- tai hybridimoottori.

S-MAX Hybridin vakiovarusteisen FordPass Connect -modeemin avulla matkustajat voivat nauttia yhteysominaisuuksista myös matkan aikana. Modeemi jakaa WiFi-yhteyden enimmillään 10 laitteelle . Verkkoyhteyden ansiosta matkojen suunnittelu nopeutuu ja matkat helpottuvat navigointijärjestelmään sisältyvien Live Traffic -liikennepäivitysten avulla.

Modeemin yhteysominaisuudet mahdollistavat tiettyjen toimintojen – esimerkiksi ovien lukitus ja avaus, auton tilan tarkistaminen ja sen paikantaminen –  käyttämisen etänä FordPass-mobiilisovelluksen kautta sekä Paikalliset vaaratilanteet -teknologian, jonka avulla kuljettajat saavat tiedon edessä olevista mahdollisista vaaratilanteista jo ennen kuin ne ovat näkyvissä.

Pitkillä matkoilla lisämukavuutta tuovat myös valinnaisvarusteena Trend- ja Titanium-malleihin saatavat etumatkustajien ergonomiset 18-suuntaisesti säätyvät istuimet. Istuimilla on AGR-sertifikaatti ja lääkärit ja fysioterapeutit suosittelevat niitä.

Kaikissa toisen rivin istuimissa on Isofix-kiinnikkeet. Lisäksi toisen ja kolmannen rivin istuimet voi taittaa erikseen tavaratilassa olevaa nappia painamalla.

 
Source: Kaasujalka

The post Ford S-Max nyt myös itselataavana hybridimallina appeared first on Kaasujalka.

Volkswagen Tiguan R nyt tilattavissa

$
0
0

Volkswagen Tiguan R tarjoaa tehoa 235 kW (320 hv) ja se kiihtyy 0–100 km/h vain 4,9 sekunnissa, ja saavuttaa 250 km/h huippunopeuden. Uudelleenkehitetty nelivetojärjestelmä yhdessä R-Performance Torque Vectoring -järjestelmän kanssa tarjoaa ennen kokematonta ketteryyttä ja ennakoitavaa käsiteltävyyttä.

Uusi Tiguan R yhdistää urheiluauton dynaamisen suorituskyvyn jokapäiväiseen käytettävyyteen. Suomessa uuden Volkswagen Tiguan R -mallin myynti on nyt alkanut ja hinta alkaen on 64 192,21 euroa (Volkswagen Tiguan R 2,0 TSI 235 kW 4MOTION-neliveto, DSG-automaattivaihteisto).

Nelisylinterinen TSI-moottori tarjoaa maksimaalisen väännön 420 Nm:ä jo 2 100 kierrosluvusta alkaen ja pitää sen tasaisena aina 5 350 r/min asti. Voima jaetaan kaikille neljälle pyörälle uuden 4MOTION-nelivedon ja R-Performance Torque Vectoring -järjestelmän avulla. Voimaa jaetaan nyt sekä etu- ja taka-akseleiden lisäksi myös molempien takarenkaiden välillä. Järjestelmien integrointi tarjoaa täysin uudenlaista ajodynamiikkaa ja auton käsiteltävyyttä.

Uuden Volkswagen Tiguan R:n sporttinen DNA ei rajoitu vain turboahdettuun moottoriin ja nelivetojärjestelmään vaan tarjolla on myös kattava valikoima personoituja varusteita. Tiguan R:n erottaa mm. keulasta omalla mustanpuhuvalla R-puskurillaan, johon on lisätty ilmanohjainelementtejä. Lisävarusteena saatavilla olevan Black Style -paketin mukana myös kattokaiteet, peilikotelot ja ikkunalistat vaihtuvat mustiin. Sisäpuolella on havaittavissa myös omat R-mallin piirteet: kiinteällä pääntuella varustetut urheiluistuimet R-logolla. Istuinten keskiosat ovat Sardegna-kangasta ja reunat ArtVelours-microfleeceä. Istuimiin on saatavissa lisävarusteena myös nahkaverhoilu Nappa sähkösäätöisillä etuistuimilla. Tiguan R-monitoimiohjauspyörässä on uusi R-painike ja isommat vaihteenvalitsimet. R-painiketta painamalla on mahdollista siirtyä suoraan Race-ajomoodiin. Vakiovarusteena on myös 8” infotainment-järjestelmä ja muokattu Digital Cockpit -mittaristo, jossa erityinen kierrosaikanäyttö.

Tiguan R:n vakiovarusteena on 20” Misano-vanteet mutta lisävarusteena saatavilla on myös 21” vanteet (talvirenkaat 19”). Vakiovarusteita ovat myös IQ.Light-led-matriisiajovalot, progressiivinen ohjaus, mukautuva alustansäätöjärjestelmä DCC sekä rengaspaineiden valvontajärjestelmä. Kuljettajaa avustavista järjestelmistä vakiona ovat mm. kaistanvaihtoavustin Side Assist, pysäköintiavustin Park Assist 3,0 sekä osittain automatisoitua ajamista tukeva Travel Assist, kaistanpitoavustin Lane Assist ja hätätilanneavustin.

Lisävarusteena saatavilla on mm. sähkökäyttöinen takaluukku ja avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä Keyless Access. Tiguan R -malliversion erikoisuus on lisävarusteinen Akrapovicin R Performance -titaanipakoputkisto. Volkswagen Tiguan R:n vetomassa on 2 200 kg ja vetokoukku on saatavilla lisävarusteena.

Ensimmäiset Volkswagen Tiguan R -mallit saapuvat Suomen Volkswagen-jälleenmyyjille alkukesästä 2021.

Volkswagen Tiguan -mallisto

Volkswagen Tiguan mallistoon tuli saataville myös uudet TSI-bensiinimoottoriversiot. Myynnissä ovat nyt 140 kW:n (190 hv) 4MOTION-nelivedolla ja DSG-vaihteistolla varustetut versiot kolmella eri varustelutasolla: Tiguan, Style ja R-Line. Myös tehokkaampi TSI-bensiinimoottori 180 kW:n (245 hv) teholla ja 4MOTION-nelivedolla ja DSG-automaattivaihteistolla, ja joko Style tai R-Line -varustetasolla tuli myyntiin.

Koko Volkswagen Tiguan mallisto on nyt myynnissä Suomessa mukaan lukien TDI-dieselmoottorilla varustetut versiot. Tiguanin TDI-moottorit on varustettu AdBlue-kaksoisruiskutuksella. Kaikissa TDI-moottoreissa on uusi SCR-järjestelmä, joka vähentää merkittävästi typen oksidipäästöjä – Tiguan-malliston dieselmoottorit ovat maailman puhtaimpien polttomoottoreiden joukossa. Tiguanin ladattavalla hybridiversiolla – eHybridillä – voi puolestaan ajaa paikallisesti päästöttömästi aina 130 km/h nopeuteen. Toimintamatka sähköllä on noin 50 kilometriä (WLTP). Tiguan eHybrid tuottaa tehoa 180 kW (245 hv) ja se on aina varustettu kuusivaihteisella DSG-automaattivaihteistolla.

 
Source: Kaasujalka

The post Volkswagen Tiguan R nyt tilattavissa appeared first on Kaasujalka.

Mercedes-Benz C-sarja uudistuu S-sarjan esimerkin mukaisesti

$
0
0

Uusi C-sarja on ensimmäinen Mercedes-Benz-malli, jonka moottorivalikoima on täysin sähköistetty. Moottoripaletti sisältää modulaarisen FAME-tuoteperheen (Family of Modular Engines) nelisylinterisiä kevyt- ja lataushybridivaihtoehtoja. Sekä diesel- että bensiinimoottoreissa hyödynnetään turboahtamisen lisäksi 9-portaiseen vaihteistoon integroitua ISG-käynnistysgeneraattoria. Tämä toisen sukupolven ns. mild hybrid -ratkaisu takaa polttomoottorin sähköisen avustamisen liikkeelle lähdöissä ja matalalla kierroslukualueella ajettaessa.

C-sarja oli viime vuosikymmenellä Mercedes-Benzin myydyin automalli. Vuonna 2014 esiteltyjä C-sarjan sedan- ja farmarimalleja myytiin yli 2,5 miljoonaa kappaletta. Kaiken kaikkiaan C-sarjan autoja on myyty yli 10,5 miljoonaa vuodesta 1982 lähtien.

Sedan ja farmari ovat edeltäjiään kookkaammat. Etu- että takamatkustajat hyötyvät malliuudistuksen myötä kasvaneista tiloista. Sedan-mallin koripituus on kasvanut 65 mm ja farmarimallin 49 mm sekä akseliväli 25 milliä. Takamatkustajan jalkatila on 21 milliä pidempi kuin ennen.

Kasvanut akseliväli on tuonut lisää pituutta myös molempien mallien tavaratiloihin. Molempien korimallien tavaratila on nyt myös ladattavissa hybridimalleissa tasainen.

Kaikki mallit on sähköistetty. Tarjolle tulevat 4. sukupolven bensiini- ja diesellataushybridit, joiden molempien toimintamatka on 100 km (WLTP). Jos auto ei ole ladattava hybridi, se on kevythybridi (48V) – myös diesel.

Neljännen sukupolven akuston kapasiteetti on 25,4 kWh, ja akustossa on sisäänrakennettu jäähdytysjärjestelmä. Akku voidaan nopealla DC-tasavirtalaturilla ladata täyteen 30 minuutissa. Vaihtovirtalatausta varten autossa on entistä tehokkaampi 11 kW sisäinen latauslaite. Täydennyksenä on lisävarusteena saatavissa myös 55 kW:n DC-laturi.

PIH-mallien taka-akselin ilmajousitus on vakio, ja etuakseliston rakenne on kaikissa malleissa uusi. 4Matic-nelivetoa on kehitetty edelleen.

Digital Light -valoumpion valokeila heijastetaan ja ohjataan 1,3 miljoonan mikropeilin avulla. Valojen yhteisresoluutio on näin yli 2,6 miljoonaa pikseliä. Digital Light -valojärjestelmä on lisävaruste. Järjestelmä lisää ajoturvallisuutta heijastamalla tien pintaan ohjausviivoja ja -symboleja sekä animaatioita (markkina-alueen tieliikennelainsäädäntö huomioon ottaen).

Kääntöympyrä pienentyy 43 senttiä alle 11-metriseksi, jos autossa on lisävarusteinen nelipyöräohjaus. Taka-akselin kääntökulma on 2,5 astetta. Nelipyöräohjauksen kanssa ohjausvälitys on nopea; 2,1 kierrosta laidasta laitaan.

Täysin uusi MRA2-perusrakenne. Uusi C-sarja käyttää täysin uutta MRA2-perusrakennetta. Sen ansiosta hybridiakuston ja tavaratilan suhteen ei ole ollut tarvetta tehdä kompromisseja. MRA2 täyttää myös kaikki tiedossa olevat tulevaisuuden törmäysturvallisuusmääräykset.

3 miljoonaa testikilometriä. Uuden C-sarjan tuotekehityksen aikana on ajettu yhteensä 3 miljoonaa testikilometriä.

Autossa on uusi toisen sukupolven MBUX-käyttöjärjestelmä – sama, joka juuri esiteltiin S-sarjassa. Keskellä on iso kosketusnäyttö, joka on myös kallistettu kuusi astetta kuljettajaan päin.

 

 
Source: Kaasujalka

The post Mercedes-Benz C-sarja uudistuu S-sarjan esimerkin mukaisesti appeared first on Kaasujalka.

Viewing all 612 articles
Browse latest View live